Това заболяване е познато още като разстройство на четенето“. Дислексията се

...
Това заболяване е познато още като разстройство на четенето“. Дислексията се
Коментари Харесай

27 световни личности, за които не знаехте, че имат дислексия

Това заболяване е познато още като „ разстройство на четенето “. Дислексията се отразява на способността на мозъка да обработи думите, написани на една страница, като при всеки човек тази неспособност е в друга степен. Често хората с дислексия имат компликации в учебно заведение, те са отхвърлени, считани са за деца със усложнения, определяни са като разсеяни или с ниска степен на просветеност.

Въпреки това, описът с известни персони, който ви предоставяме, е удостоверение за обстоятелството, че тези изказвания просто не са правилни. Някои от най-големите художници, мислители и визионери на нашето време са били диагностицирани с дислексия.

1. Кийра Найтли (на заглавната снимка)

Когато актрисата става на шест години, тя към момента не може да чете, като симулира пред родителите си, че няма никакви проблеми с книгите. И известно време те не знаят, че детето им има усложнения. Но в един миг майка й се усъмнява и диагнозата е сложена от доктор.

2. Пабло Пикасо

Тестове демонстрират, че хората с дислексия имат по-добро схващане за пространството, тъй че този проблем по-скоро е оказал помощ на известния художник.

 

3. Орландо Блум

“Бях ужасяващ, че с моята дислексия нямаше да съм в положение да запазя разговора с колегата си по време на фотоси. Добре че имах положителни знания за езика още в ранна възраст ”, споделя артистът.

 

4. Уилям Хюлет

Трудно е да се повярва, че един от бащите на Силиконовата котловина и съосновател на Хюлет Пакард е имал дислексия, само че е истина.

 

5. Ерин Брокович

„ Знаех, че не съм глупава, само че имах огромни компликации в учебно заведение “, споделя Ерин Брокович.

 

6. Джон Ленън

Поради своята дислексия, Ленън не е добър възпитаник и по тази причина се насочва към света на музиката.

 

7. Дженифър Анистън

Актрисата не е знаела, че има дислексия, до момента в който не става на 20 години. Веднъж диагностицирана, тя схванала за какво й е било толкоз мъчно в учебно заведение.

 

8. Уилям Бътлър Йетс

Той е диагностициран с дислексия в ранните си години, само че все пак печели Нобелова премия за литература.

 

9. Ричард Брансън

Дислексията на предприемача може и да е направила живота му в учебно заведение по-труден, само че не го е спряла да се трансформира в неповторим и доста състоятелен бизнесмен.

 

10. Анди Уорхол

Уорхол не е бил добър студент заради положението му, тъй че насочва интелекта си към изкуството.

 

11. Патрик Демпси

Актьорът постоянно имал проблеми с четенето на своите реплики и трябвало изцяло да наизусти текста на „ Анатомията на Грей “, с цел да свърши добре работата си. Това го направило по-добър артист.

 

12. Томи Хилфигър

Той е бил с тази диагноза през целия си живот, само че това не му е попречило да има една от най-влиятелните фешън къщи.

 

13. Алберт Айнщайн

Често се спекулира с това, че Айнщайн е имал дислексия поради неспособността му да запомня. Той даже не си спомнял месеците от годината. Но когато ставало въпрос за математика – се случвало нещо изцяло друго.

 

14. Шер

Много от учителите на Шер считали, че тя не поставя задоволително старания. По-късно във времето й се налагало да учи всички свои текстове на песни и реплики за филми, до момента в който ги слуша. Дори не схванала, че има дислексия, до момента в който не станала на 30 години.

 

15. Джим Кери

Кери може да е с дислексия, само че той употребява мозъка си, с цел да се сътвори комедия, която е по-физически разбираема, в сравнение с вербална. В реалност, това е повода, заради която той е прочут в този момент.

 

16. Хенри Форд

Основателят на компанията Ford Motor също имал по-трудно детство поради дислексията.

 

17. Стивън Спилбърг

Спилбърг постоянно е обект на тормоз от съучениците си в учебно заведение. В реалност, споделя той, огромна част от издевателството във кино лентата The Goonies е въодушевен от страданията му, тъй като е бил с дислексия.

 

18. Били Боб Торнтън

До ден сегашен да чете и запомня сюжети е мъчно за Торнтън. Обикновено той учи репликите си, до момента в който някой различен му ги чете.

 

19. Ансел Адамс

Той може да е имал дислексия, само че това не го е спряло да стане един от най-известните фотографи в света.

 

20. Андерсън Купър

“Имах лека форма на дислексия и трябваше да отивам на специфичен инструктор по четене ”, декларира Андерсън. “Един от методите, по които инструкторката ми оказа помощ, беше да ме насърчи да намеря книги, които ми бяха доста забавни. ”

 

21. Джордж Вашингтон

Вашингтон постоянно има проблеми в учебно заведение и е самообразован. Заради дислексията той е имал проблеми с правописа.

 

22. Мохамед Али

Боксьорът в тежка категория е бил необикновен на кръга, само че дислексията му е била толкоз тежка, че едвам приключил гимназия.

 

23. Нелсън Рокфелер

Членът на именитата фамилия Рокфелер също страдал от този проблем.

 

24. Александър Бел

Дори изобретателят на телефона имал дислексия. Именно положението му го въодушевило да сътвори други форми на връзка.

 

25. Хенри Уинклър

Той не е прочел и една книга, до момента в който не станал на 31 години. Сега артистът води акции за повишение на знанията, свързани с този проблем.

 

26. Упи Голдбърг

Дислексията на Упи може би е повода тя да напусне учебно заведение на 14 години. След това тя постоянно лъжела на какъв брой е години, и съсредоточила напъните си в това да си проправи път към Холивуд.

 

27. Франсис Скот Фицджералд

Авторът на „ Великият Гетсби “ имал дислексия, и бил изхвърлен от учебно заведение на 12 години, тъй като не можел да чете.

 Инфо: afish.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР